2024Otteluraportit
Seppo Rädyn kommenttia mukaillen salolaiset pääsarjajoukkueet voisivat yhteen ääneen todeta, että Pirkanmaa on paska paikka. LP Viestin runkosarjan kakkosruutu vaihtui neloseksi Kangasalalla kärsityllä 3-1 tappiolla, FC Halikko hävisi päätöspelinsä 4-6 Ylöjärvellä ja Vilpas menetti pisteet BC Nokialle umpisurkean kolmannen jakson myötä 91-87 (41-49) Harjuniityn liikuntahallissa. BC Nokia jatkaa Seagullsin kanssa taistelua ykkössijasta ja varmisteli sijoitustaan kahden parhaan joukossa. Vilpas kohtaa seuraavaksi Korihait lauantaina Pohitullissa.

BC Nokian ja Vilppaan välinen runkosarjataival päättyi voitoin 2-2 ja keskinäisissä peleissä Vilpas jäi kolme pinnaa plussan puolelle. Valitettavasti siitä ei ole mitään hyötyä, sillä nokialaiset tuskin häviävät kolmea ottelua neljästä. Voitolla Vilpas olisi noussut yhden voiton päähän näädistä ja kaikki olisi ollut vielä auki. Nyt Vilppaan tuleva puolivälierävastustaja löytyy kolmikosta Korihait, Karhubasket ja Kataja Basket. Jatkosarjassa Vilppaalla on jäljellä vierailut Ukiin ja Joensuuhun ja kotona kohdataan Kauhajoki sekä sarjajohtaja Seagulls.

Kiinnitys sarjapisteisiin oli Harjuniitty Square Gardenissa otettavissa, mutta se karmaiseva kolmas neljännes oli liikaa. Avauskymppi mentiin tasaisissa merkeissä (24-23) ja parempaankin olisi pystytty, mikäli Patrick Tapen erehtymätön sisäpeli (6) ja Both Gachin (12) heitot olisi saatu estettyä. Toinen neljännes olikin jo parempaa ja taukojohto saatiin venytettyä kahdeksaan pinnaan 41-49. Jakson hahmo oli 14 pistettä upottanut Jacob Grandison, jota kotijoukkue ei saanut kuriin millään.

Mitä puoliajalla tapahtui, se olisi mielenkiintoista tietää. Oli kuin joukkue olisi katsonut pikaversion elokuvasta Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde, jossa tohtori Jekyll kehittää seerumin, jolla pystyy erottamaan hyvän ja pahan toisistaan. Mahtoiko Vilppaan huolto sekoittaa kyseistä seerumia juomapulloihin, sillä Mr Hyde astui kopista esiin ja Vilpas pelasi liigahistoriansa surkeimman kymmenminuuttisen.

Kauhun hetket alkoivat heti alusta. Fiifi Aidoo, Tucker Richardson, Both Gach ja Aidoo toistamiseen iskivät kahdessa minuutissa kakkoset vieraspäätyyn ja toisessa päässä Vilpas sai ilmaan yhden heiton. Coach Savolaisen aikalisällä ei ollut mitään vaikutusta ja reilussa kolmessa minuutissa Nokia oli runtannut taululle 13-0. Vilpas sai kuparisen rikki (Grandison) reilun neljän minuutin kohdalla ja toisen aikalisän jälkeen toinen (!) onnistuminen nähtiin kuuden minuutin kohdalla, kun DeAndre Dishman sai puhkaistua Nokian puolustuksen. BC Nokia vei neljänneksen murhaavin lukemin 29-4 ja Vilppaalle merkittiin enemmän menetyksiä (6) kuin pisteitä. Varmaa on, että seuraavassa videosulkeisessa Harjuniityn historiallista kymppiä ei ohiteta olankohautuksella.

Lisämurheita koettiin heti päätösjakson alkuun, kun Jacob Grandison tuli vaihtopenkille vasemman käden nimettömän törröttäessä ylöspäin ja ottelulääkäri joutui vetämään sormen paikoilleen. Loppupelin susimies istui penkillä jääpussin kanssa ja toivotaan, ettei mistään vakavammasta ole kyse. Harjuniityssä odoteltiin ottelun loppua ja meno kentällä jatkui ennallaan. Kaksi ja puoli minuuttia ennen loppusummeria Nokia johti vielä 14 pisteellä 85-71, sitten tohtori Jekyllin seerumi astui taas kuvaan Tavon Kingin hahmossa.

Takamies otti joukkueensa reppuselkään ja vajaassa minuutissa kotijohto oli kaventunut viiteen pisteeseen. Ensiksi Kingin kolmosella 85-74, sitten Tyree Eadyn kolmosella 85-77 ja heti perään Kingin kolmosella 85-80. Nokian missatessa omat hyökkäyksensä King kavensi vapareista eron kolmeen pisteeseen ja Vilpas oli enää yhden heiton päässä. Vilppaan koko kentän prässissä King rikkoi Kahron Rossia ennen kuin pallo oli vielä kentällä ja se tiesi yhtä vapaaheittoa. Ross ei erehtynyt ja ero kasvoi neljään. Seuranneesta päätyrajasta Both Gach karkasi vapaaseen donkkiin (88-82) ja Vilppaalle jäi aikalisän jälkeen 34 sekuntia kiriä ohi. JJ Overtonin kolmosyritys ei kuitenkaan onnistunut ja Rossin 2+1 suorituksella kotijoukkue varmisteli kauden 19. voittonsa. Kingin viime hetkien kakkosella ja kolmosella Vilpas kavensi loppunumeroiksi 91-87.

– Kaveri tuli täydellä höyryllä kolmannelle jaksolle eikä meillä ollut mitään vastata siihen. Tehtiin asiat puolivaloilla ja hyökkäyspäässä ei saatu yhtään haluttua heittoa. Menetysten ja huonojen heitonvalintojen jälkeen Nokian kaltainen avoimen kentän joukkue rankaisee kovalla kädellä. Neljäs jakso oli sitten upporikasta ja rutiköyhää ja kovilla heitoilla noustiin edes noin lähelle. Yrityksen ja pelikovuuden tappio, totesi Jussi Savolainen.

Kotiraati palkitsi vieraista kuusi hyökkäyslevyriä kahmineen DeAndre Dishmanin (9/9), mutta tehomiehet löytyivät aivan muualta. JJ Overton (25/5) onnistui kaarelta 5/8, loppuhetkien sankari Tavon King (23/0) upotti isot 5/13 ja Jacob Grandison (16/5) oli pitelemätön toisella kympillä. Teemu Suokas (7/1/4), Luukas Vaara (4/1) ja heittoaan turhaan säästelevä Tyree Eady (3/3) vastasivat muista pinnoista. Joukkueen kokeneelle kaartille tuli täydellinen ohipeli, sillä Mikko Koiviston (0/2, yksi heitto) BC Nokia puolusti täysin pimentoon eivätkä Riku Laine (0/0, yksi heitto) ja Juho Nenonenkaan (0/4) saaneet onnistumisia. Nenosen plussaksi voi nostaa hyvän puolustuspelin Tucker Richardsonia vastaan.

– Harmittaa, nukahdettiin pahasti puoliajan jälkeen ja noin kaukaa on vaikea kaivautua takaisin peliin. Hyvä, että lopussa koottiin rivit, pohti kolmannen kerran tällä kaudella pisteittä jäänyt Nenonen.

BC Nokia voitti levypallot 38-34, syötöt 20-12, mutta menetti pallon 17 kertaa ja Vilpas pääsi rankaisemaan niistä 23 pisteellä. Kakkosten tarkkuudessa oli valovuoden mittainen ero (70.0% – 41.0%), kolmosissa Vilpas oli tarkempi 8/24 – 14/34. Kotijoukkueen parhaana palkittiin hienon pelin pelannut Both Gach (32/8) ja Fiifi Aidoo (17/4) tuotti paljon ongelmia. Tammikuun pelaaja Tucker Richardson (13/5) ei onnistunut kaarella (1/8) ja Patrick Tape sai kasaan 10 pinnaa. Kahron Ross (17/8/8) oli jatkuvasti vaarallinen.

– Hyvä voitto harmittavien tappioiden jälkeen. Kolmas jakso oli meiltä toisen jakson typerien menetysten jälkeen kauden parasta puolustuspelaamista, arvosti Greg Gibson.

Vilppaalla on jäljellä jatkosarjassa neljä ottelua ja pudotuspelien kotietu on edelleen ykköstavoite. Seagulls (20/8) ja BC Nokia (19/9) tulevat ratkaisemaan ykkössijan ja taistelu kolmosruudusta käy tasaisena. Korihait, Karhubasket ja Vilpas ovat tasapisteissä 16/12, Kataja Basket yhden voiton perässä. Alemmassa jatkosarjassa voitosta voittoon viilettävä Kouvot voi jo keskittyä pleijareihin. Toisesta paikasta kisaavat Lapuan Kobrat (12/16), Jeremiah Woodin KTP Basket (11/17) sekä eilen Lapualta pisteet hakenut Pyrintö (11/17).