Otteluennakot
Korisliigan välierät jatkuvat Vilppaan osalta torstaina ja vuorossa on toinen vierailu komealle IKH Areenalle. Karhubasket johtaa ottelusarjaa voitoin 2-0, joten mikäli Vilpas aikoo kisailla finaalipaikasta, nyt on se voitto otettava. Joukkueen peli-ilme oli huomattavasti parempi viimeksi Salohallissa ja se on ensimmäinen lähtökohta, minkä täytyy jatkua Kauhajoella.

Vilpas oli Salohallissa selvästi paremmassa hapessa kuin IKH Areenan avauspelissä ja peli-ilme oli hyvä aivan alkuminuutteja lukuunottamatta. Totuus on silti, etteivät salolaiset johtaneet sekuntiakaan ja Karhubasket otti toisen kiinnityksen finaalipaikkaan. Vilppaan ongelmat jatkuivat samoilla teemoilla kuin ensimmäisessä kohtaamisessa eli pallosta ei pidetty tarpeeksi hyvää huolta ja levypallopeliin on saatava järkälemäinen asennemuutos. Onneksi Kauhajoen kohtaamisen pehmeys saatiin jo korjattua ja sillä tiellä täytyy jatkaa. Koripallo on peli, jossa kivat eivät oikein pärjää.

Mitä, missä ja milloin

Kolmas välieräottelu Karhubasket-Vilpas Kauhajoen Pikitiellä ja pallo nousee ilmaan kello 18:30. Reitti alkaa olla tuttuakin tutumpi eli kello 12:00 Salosta Auraan ja lounastauko Huittisten ABC:llä. Siitä Kiikansillan kautta läpi Kankaanpään ja tietä 44 Honkajoen kautta Suupohjan talousalueen keskukseen, vajaan 13 000 asukkaan Kauhajoelle. Matkaa 268 kilometriä ja ajoaika olisi suoraa painettaessa 3h 41 min. Areena tulee olemaan varmuudella oranssi ja lehmänkellot kilisevät tuttuun tahtiin. Perjantaina IKH Areenalle löysi 1471 silmäpariaja vastaavasti Salohallin matsin näki 1404 katsojaa. Miten torstaina?

Illan lähtökohdat

Päävalmentaja Jussi Savolainen painotti avauspelin jälkeen pelikovuutta ja siinä Vilpas onnistui kotipelissään. Jos Karhubasketin päästää pelaamaan omaa peliään omilla vahvuuksillaan, noutaja tulee nopeasti. Kotijoukkueella ei ole pelissään suuria heikkouksia, mutta jos hakemalla niitä hakee, ehkä sellaiseksi voisi laskea hieman vaisun heittopelin kaaren takana. Avauspelissä Karhu heitti 33 kertaa bonuskaaren takaa onnistuen kymmenen kertaa. Salossa kolmosten määrä putosi 25 yritykseen ja niistä osui kuusi. Eli prosentit 30% ja 24% ovat selvästi heikommat kuin runkosarjassa (39.7%). Mutta kuten Koskimies totesi: ”Hyvät joukkueet pystyvät voittamaan vaikkei kaukoheittopeli aina toimisikaan.” Toivotaan, että kuuluttaja Katajisto pääsee torstaina mahdollisimman harvoin mainostamaan ”POP-pankkikolmosta”.

Hyökkäyslevypalloista on puhuttu paljon, mutta jatketaan vielä hetki Karhubasketin vahvuuden parissa. Janne Koskimies vahvisti Salohallin lehdistössä, että oma peli kulminoituu hyökkäyslevypalloihin. Aina kun heitto lähtee, levyreihin mennään viiden miehen voimin. Siihen keskitytään jokaisessa harjoituksessa ja kaikki harjoitteet laaditaan siten, että ne tukevat sitä. Koskaan ei hyökkäyksestä mennä suoraan puolustamaan ja sen täytyy muodostua tavaksi. Pelitapa vaatii paljon töitä ja keskittymistä. Hyvin on homma toiminut ja siihen Vilppaan valmennusjohdon on löydettävä lääkkeitä.

Huomionarvoista

Karhubasket on päässyt yrittämään korintekoa huomattavasti useammin kuin Vilpas ja se selittyy salolaisten menetyksillä ja levypalloilla. KB on heittänyt kahteen peliin 85 kakkosta ja 58 kolmosta, kun Vilppaan vastaavat lukemat ovat 68 + 48. Jos toinen heittää 27 heittoa enemmän, prosentti saa olla hieman heikompikin voittaakseen silti. Prosenttien valossa Vilpas onkin ollut niskan päällä ja mikäli edellä mainitut kategoriat saadaan kuntoon, vierasvoitto on paljon lähempänä.

Vaikka Koskimiehen rosteri on laaja, yksi pelaaja on noussut ylitse muiden eli 201-senttinen Jaye Crockett. 31-vuotias Texas Techin kasvatti on lähes tuplannut pudotuspeleissä pistekeskiarvonsa runkosarjasta ja levypallot ovat kohentuneet neljällä per peli. Eikä heittotarkkuudessakaan ole moittimista, sillä kakkoset ovat uponneet pleijareissa 71.4% ja kolmoset 57.1%. Kokeneella Crockettilla on kokemusta aiemmin Japanista, Italiasta, Sveitsistä, Tanskasta, Ranskasta, Libanonista, Australiasta, Kazakstanista, Kreikasta. Viime kaudella hän pelasi Ruotsin Södertäljessä.

– Erittäin sopiva pelaaja meille, jolla on kokemusta FIBA Europe Cupista ja Champions Leaguen loppupeleistä. Tasainen pelaaja ja rauhoittava elementti kentällä, luonnehti Koskimies tehomiestään.

Kokoonpanot

Karhubasket: 1 Jones (GTD75%), 5 Kantonen, 7 Dolenc, 8 Suokas, 10 Patterson (GTD25%), 11 Kaukiainen, 20 Innamaa, 21 Marttinen, 23 Hakamaa, 30 Crockett (GTD75%), 34 Skinner (GTD75%), 96 Dixson (GTD75%).

Vilpas: 1 Goodin, 2 Feazell, 3 Blomgren, 4 Koivisto, 7 Nenonen, 8 Ahonen, 14 Kärkkäinen, 18 Abell, 21 Laine, 23 Lee.

Poissaolot

Karhubasket: Patterson todennäköisesti sivussa.

Vilpas: Draine, Poutiainen.

Pudotuspelien tilastokärjet (pisteet/levyt/syötöt)

Karhubasket: Crockett 20.4 / Crockett 11.4 / Kantonen 6.4.

Vilpas: Feazell 12.6 / Lee 8.0 / Goodin 4.4.

Päävalmentajien mietteet

Jussi Savolainen: ”Meidän pitää pystyä käynnistämään hyökkäykset nopeammin. Eli torstain teemat IKH Areenalle ovat laadukkaampi hyökkäysten toteuttaminen ja taistelu puolustuslevypalloista terävämmäksi.”

Janne Koskimies: ”Vaikka pelasimme Salossa riittävän hyvin voittaaksemme ottelun, niin parannettavaa jäi runsaasti. Sarjan edetessä kumpi pystyy kehittymään enemmän, pääsee yleensä niskan päälle.”

Päivän tietokilpailukyssäri
Viimeksi kysyttiin, kuka tunnettu korispersoona valittiin vuoden valmentajaksi kaudella 1986-1987 ja oikea vastaus on Henrik Dettmann. Nyt uusi kyssäri. Kauhajoen Karhu nousi keväällä 2000 koripallon I divisioonaan. Millä nimellä se pelasi silloin?