2024Otteluraportit
Vilpas on parhaillaan Korisliigan kuumin joukkue. Se kävi toteen torstaina, kun punavalkoiset kaatoivat kuuden ottelun voittoputkessa matkanneen BC Nokian 82-72 (41-34) ja nousivat sarjataulukon kolmoseksi. Voitto oli salolaisille neljäs peräkkäinen ja ero Nokiaan kaventui kolmeen voittoon. Ratkaisu nähtiin Salohallissa vasta päätöskympillä, jolla kotijoukkue upotti kolmosensa 6/7 ja vei jakson 30-21. Kotiottelut jatkuvat ensi keskiviikkona, jolloin Korihait saapuu Salohalliin.

Ennen peliä oli selvää, että jomman kumman voittoputki katkeaa. Vilpas lähti otteluun ilman Teemu Suokasta, mutta se ei nytkään tahtia haitannut. Tavon King hoiteli tonttinsa mallikkaasti ja avauskymppi kotijoukoille 24-19. Puoliaikaan mennessä ero kasvoi seitsemään pisteeseen 41-34 ja siitä Vilpas saa kiittää nokialaisten huolimatonta viimeistelyä. Vieraat hakivat hurjat 15 irtopalloa Vilppaan korilta, mutta tekivät niistä vaatimattomat kahdeksan pistettä. Ongelmia toi myös Tyree Eadyn nopeat kolme virhettä ja liigan tarkkakätisin kaukoheittäjä pelasikin vain reilut neljä minuuttia.

Kolmannella jaksolla BC Nokia sai rivinsä kuntoon. Se nousi ensi kertaa tasoihin seitsemän minuutin kohdalla (47-47) eikä Vilpas saanut mistään heittojaan sisään. Päätöskympille mentiinkin kaikkien mahdollisuuksien numeroista 52-51. Viimeinen kymppi eteni tasatahtiin jakson puoliväliin saakka (60-60), mutta sitten esiin astui DeAndre Dishman. Hän teki kaksi kuppia putkeen ja Riku Laineen kolmosella ero kasvoi kahdeksaan 72-64. Puolitoista minuuttia ennen loppua Tucker Richardson toi vieraat vielä viiden pisteen päähän, mutta Tyree Eady katkaisi vierastoiveet kolmosellaan ja lopullisen niitin (80-69) iski Dishman kauden ensimmäisellä onnistuneella kolmosellaan. Sentteri oli yrittänyt niitä viidesti ja nyt se osui oikeaan paikkaan! Dishman sinetöi myös loppunumerot 82-72 vapariviivalta.

Otteluisäntä Länsirannan hammaslääkärit palkitsi Vilppaasta takuuvarman Jamison Overtonin (17/8), joka esitteli taas kerran TOP-5 torjunnan ja kohteena oli tällä kertaa Both Gach. DeAndre Dishmanin (16/6) vaihtopuheet ovat tyyntyneet totaalisesti ja Middle Tennessee Staten mies oli taas hienossa iskussa. Kovia suorituksia tykittivät myös kolmen kolmosen Mikko Koivisto (13/1), hienosti taistellut Juho Nenonen (11/6) sekä kuusi syöttöä jaellut Tavon King (9/3). Riku Laine (6/4) huudatti yleisöä tärkeillä kolmosillaan ja Luukas Vaara (3/7) levypalloillaan. Tyree Eady (7/3) jäi virhevaikeuksissa normaalia pienempään peliaikaan, mutta kaarella tarkkuus oli tuttua luokkaa 2/3.

– Yksi kauden ehjimmistä 40 minuuttisista. Vedettiin aika monta lay-upia ohi, mutta vaikka kaveri tuli ohi, ei annettu periksi. Isossa kuvassa kiva nähdä, miten joukkue kasvaa jatkuvasti, hustlataan loppuun asti eikä lopeteta kesken, kiitteli Juho Nenonen omiaan.

Päävalmentaja Jussi Savolainen oli erityisen tyytyväinen pakkipäähän.

– Jos pidetään BC Nokia 72 pisteessä, täytyy olla tyytyväinen. Molemmilta ei niin viimeistelty tapahtuma, mutta meidän pakki oli paikallaan ja oltiin koko matsin ajan parempi joukkue. Käytiin koko viikko läpi siirtymäpuolustusta ja se toimi hyvin, totesi Savolainen.

BC Nokian (17/6) kuuden ottelun pituinen voittoputki katkesi ja Greg Gibson löysi siihen nopeasti syyt.

– Vilpas oli paljon fyysisempi tänään ja olen siihen pettynyt. Olimme epävarmoja hyökkäyksessä ja tehtiin meille epätavallisen paljon tyhmiä virheitä. Vilpas heitti päätösjaksolla kolmoset 6/7 ja ansaitsi voittonsa, Gibson kehui.

Ja hyvää työtähän Vilpas teki puolustuspäässä. Vaikka se hävisi levypallot 42-50 ja antoi vastustajalle 20 hyökkäyslevyriä, Nokian avainmiehet pysyivät hyvin kurissa ja nuhteessa. Ykkösmies Both Gach (7/5) jäi toisen kerran tällä kaudella alle kymmenen pisteen ja osui heittonsa 3/15. Tammikuun pelaajaksi valittu Tucker Richardson (17/8) sai kasaan puoliaikaan mennessä kaksi pistettä ja pelätyistä kolmosista ensimmäinen osui vasta kolmannen jakson puolivälin jälkeen. Lopussa mies löysi jyvän paremmin, mutta voittoon asti osumat eivät kantaneet. Patrick Tape (11/9) pysyi hyvin Dishmanin ja Vaaran vartioinnissa ja eniten Vilpasta haavoitti takamies Kahron Ross (19/5/6).

– Vilpas tuli valmiina pelaamaan ja alku oli täysin käänteinen meidän viime vierailuun. Vilpas heitti 30 pistettä viimeiseen kymppiin ja olimme vähän perässä koko pelin ajan, harmitteli Ross.

Torstain kamppailu oli hyvä peli yleisön kannalta, vaikka kummankin joukkueen osumatarkkuuteen jäi paljon parannettavaa. Heikosta viimeistelystä johtuen otteluun kirjattiin peräti 92 levypalloa ja niistä 33 kahmittiin hyökkäyskoreilta. Vilpas teki Nokian 16 menetyksestä 22 pistettä ja sai liigan vaarallisimman nopeiden hyökkäysten joukkueen pois vahvuusalueeltaan. Nokia kirjasi vain kaksi pistettä nopeista hyökkäyksistä, Vilpas 12.

Vilppaan ilme on aivan toista kuin vuoristoratamaisella syyskaudella ja kentällä hymy on herkässä. Kaikki on tapahtunut vielä ilman upean alkukauden pelannutta Teemu Suokasta.

– Vaikka Tavon King on nostanut huimasti omaa tasoaan pelinjohtajana, on itsestään selvyys, että Teemua tullaan tarvitsemaan jatkossa. Kahdeksalla pelaajalla on vaikea rypistää koko kevätkautta ja katsotaan jatkossa, kuinka paljon Teemu ja Tavon ovat samaan aikaan kentällä, Savolainen pohti. Nyt odotellaan, nähdäänkö Suokas kentällä jo keskiviikon Korihait-ottelussa.