ArtikkelitOtteluraportit
Ei se kaunista ollut, mutta voitto on aina voitto. Vilpas haki perjantaina avauspisteensä Tampereen Pyrinnöltä koriluvuin 83-92 (42-45) ja paineet salolaisleirissä helpottivat niukan KTP-kotitappion jälkeen. Vilppaan parasta esitti jälleen tuore hankinta Teemu Suokas ja yksi voiton pääteemoista oli onnistunut vapaaheittopeli. Vilpas teki vapariviivalta 12 pinnaa Pyrintöä enemmän ja tasaisessa ottelussa se on paljon.

Pyynikin vieraspisteitä voi pitää ansaittuna, sillä Vilpas oli kuskin paikalla liki 34 minuuttia. Pyrinnön etsikkoaika nähtiin kolmannen jakson puolivälissä, jolloin se juoksi 58-51 johtoon. Vilpas sai aikalisällään perusasiat kuntoon ja hienoa alkukautta pelaava Teemu Suokas rankaisi kahdesti kaaren takaa, joten hups! Vilpas oli taas kuskina 60-58.

Munkkiniemen Kisapoikien kasvattia on pakko kehaista. Paluu jenkkiyliopistosta Kauhajoelle ei tarjonnut suuria peliminuutteja, mutta kesäinen muutto Saloon on avannut 22-vuotiaalle takamiehelle uuden mahdollisuuden. Sen Suokas on tosiaan käyttänyt oivallisesti. Kotkaa vastaan ”Teme” oli Vilppaan paras (19/0/5 syöttöä) ja Tampereella Suokas valittiin Vilppaan parhaaksi (19/4/2). Ja mikä herkullista, keskiviikkona on uusi näytön paikka juuri Kauhajokea vastaan.

– Molemmissa avauspeleissä on ollut paljon hyvää, mutta paljon on vielä tehtävää. Tuntui hyvältä upottaa iso heitto lopussa, mutta yhtä hyvältä se tuntuu, jos joukkuekaveri sen heittää, tuumi Suokas pelin jälkeen.

Isolla heitolla Suokas tarkoitti ottelun ratkaissutta kolmosta (1:21 jäljellä), jolla Vilpas siirtyi 81-87 johtoon. Pyrinnön yritykset eivät enää tuottaneet tulosta ja ottelu päättyi Luukas Vaaran donkilla lukemiin 83-92. Vilppaan päävalmentaja Jussi Savolainen oli helpottunut vierasvoiton jälkeen ja myönsi vapaaheittojen tärkeyden.

– Meidän vapaaheittopeli ja se, että päästiin viivalle. Yli 80 prosenttia 31 vapariyrityksellä oli yksi avain voittoon. Oltiin ensimmäisellä puoliajalla vaikeuksissa Pyrinnön aggressiivisuuden kanssa hyökkäyslevypalloissa. Toisella parannettiin siinä, mutta alettiin häviämään taas 1vs1 -tilanteita kaarelta. Pidettiin kuitenkin maltti tarpeeksi hyvin ja Teemun kovilla heitoilla saatiin pidettyä voitto näpeissä. Tänään oltiin tarpeeksi aggressiivisia, päästiin rimalle ja saatiin Pyrinnön joukkuevirheet nopeasti täyteen, analysoi Savolainen.

Pyynikin peli osoitti, että Vilppaalla ei ole ongelmia takakentällä. Lähes 30 minuuttia uurastanut Tavon King piti Vilpasta pystyssä ensimmäisen puoliajan 19 pisteellään ja toisella puoliskolla homman hoiteli Teemu Suokas 15 pisteellään (peliaikaa 24:45). Huomion arvoista on kaksikon pallovarmuus, sillä sekä Kotkaa että Pyrintöä vastaan Vilpas on menettänyt pallon vain seitsemän kertaa. Se on melkoinen parannus viime kauteen, jolloin palloa hukattiin useasti yli 20 kertaa pelissä. Kolikon kääntöpuolella on se, että molemmat takamiehet ovat paljon pallossa ja ottavat mielellään omia ratkaisuja. Se laskee koriin johtavien syöttöjen määrää ja eilen niitä kirjattiin koko joukkueelle vain yhdeksän.

Tyree Eady (9/3) paransi otteitaan Kotka-pelistä, mutta Djimon Hensonin (9/1) heittokipsi ei tunnu helpottavan. Pyynikillä yhdeksästä yrityksestä upposi vain kaksi. Vilppaasta kahdeksan miestä pelasi liki 20 minuuttia tai enemmän ja pienimpään rooliin jäi alkuviikon sairastellut sentteri DeAndre Dishman (9/0, 12:53).

Kotkaa vastaan loistaneen Luukas Vaaran (9/7) viimeistelyyn jäi parantamisen varaa, mutta ”Luke” painaa aina sata lasissa kentällä ollessaan ja hän onkin ottanut ykkössentterin viitan nuorille harteilleen. Kotimaisuus on ollut Vilppaan vahvuus alkukaudella ja Tampereella joukkueen kärki plus/miinustilastoissa oli Vaara +19, Suokas +16 ja Riku Laine +16.

Riku Laine (4/7) teki hyvää työtä, Juho Nenonen (6/4) pussitti kaarelta kaksi tärkeää kolmosta ja alle sataprosenttisessa kunnossa pelannut Mikko Koivisto (6/1) ei missannut heiton heittoa. Heikointa Vilpasta oli pehmeys oman korin levypallotilanteissa. Pyrintö haki jo ensimmäisellä puoliajalla 10 irtopalloa Vilppaan korilta ja teki niistä 18 pistettä.

Pienehkö Forza Vilpura -ryhmä jaksoi pitää hyvää mökää läpi ottelun, mutta muuten Pyynikki ei pullistellut kansaa perjantainakaan (502 katsojaa). Sille löytyi hyvä selitys, sillä Tampereella pelattiin samaan aikaan Ratinassa jalkapallon Suomen cupin finaali Ilves-AC Oulu ja Nokia Areenalla jääkiekkoliigaa Tappara-Jukurit. Ikälopulle Pyynikille on saatu kesän aikana aikaan uudet pukukopit ja suihkutilat, mutta uutta ja kaivattua monitoimiareenaa Hakametsään saataneen odotella vielä vuosia.

Pyrintö onnistui yllättämään Vilppaan perjantaiaamuun saakka, kun se hankki pikahälytyksellä korvaajan BC Nokia-pelissä silmänsä loukanneelle David Azorelle. Keskiviikkona Tampereelle saapuneen Mitch Pelissierin julkaisu tapahtui vasta peliaamuna ja se tuotti Vilppaan scouttivastaava Jere Anttilalle kiireisen aamupäivän.

Kahdella tappiolla kautensa aloittanut Pyrintö oli perjantaina virhevaikeuksissa läpi ottelun. Neljännellä jaksolla viisi punapaitaa oli neljässä virheessä ja heistä parhaana palkittu Sekou Sylla (19/12) ja Kion Williams (5/0) jättivät kentän ennen täyttä aikaa. Takamies Jordon Talley heitti 20 pistettä ja kaksinumeroisiin pinnoihin ylsivät myös kippari Antero Lehto (11/1) sekä Justus Kilpinen.

– Meiltä iso steppi eteenpäin verrattuna Nokian avauspeliin, arvioi Lapualta kotikaupunkiin palannut Kilpinen.

Päävalmentaja Miikka Sopanen myönsi, että vapaaheitot nousivat isoon rooliin.

– Meidän ilmeessä ei ollut vikaa eikä tahtotilassa, peli ratkesi vapariviivalle. Kun kaveri heittää tuplamäärän vapareita ja tekee niistä 12 pinnaa enemmän, epätasapainoa on vaikea paikata. Kun matsia ratkaistiin, Salon rutiini oli lopussa parempaa, totesi Sopanen.

Vilppaalle avausvoitto oli henkisesti tärkeä, sillä keskiviikkona Saloon saapuu ärsytetty Karhubasket. Yllättävä avaustappio Uudessakaupungissa ja murskatappio Mestarien liigan karsinnoissa takaavat, että Janne Koskimiehen ryhmä tulee etelään sisuuntuneena. Kauhajoen ongelmat ovat tiivistyneet alkukaudella pelinjohtoon ja suuriin menetysmääriin. Kaukiaisen ja Kantosen lähdettyä kestomenestyjä on ollut liikaa Tahj Eaddyn varassa (16/3, 7 menetystä). Siihen on tulossa apua, kun viime vuosien menestysjoukkue palkkasi kovalla cv:llä Suomeen saapuvan Courtney Fortsonin takakentälleen. Pelaako Fortson jo Salossa? Se nähdään sitten.

Eikä kauden toinen vieraspelikään ole helpoimmasta päästä, sillä Vilppaan vierailut Nokialle ovat viime vuosina olleet vaikeita. Nokialla tehtiin myös omat ratkaisut. Takamies Mekhi Lairy sai lähteä, samoin liian heppoiseksi osoittautunut viides ulkomaalaispelaaja Damion Thornton. Tilalle joukkue hankki entuudestaan tutun Kahron Rossin, joka aloitti tämän kauden Tsekissä. 180-senttinen takamies pelasi viime kauden Hollannissa ja palaa nyt tuttuun paitaan.